Artikel laten voorlezen
|
Beursnieuws Amerika
De Amerikaanse aandelenmarkten probeerden de records nog maar eens wat aan te scherpen. Er was relatief weinig beweging en het momentum lijkt hiermee iets af te zwakken. De S&P 500 en de Nasdaq Composite bereikten intraday en op slotbasis nieuwe recordniveaus. Hiermee sloot de S&P 500 voor de 13e keer dit jaar op een recordstand en passeerde maandag voor het eerst de grens van 6.300 punten. De Nasdaq doorbrak woensdag de psychologische grens van 21.000 en boekte deze week al drie recordsluitingen. Opvallend genoeg eindigde de Dow Jones met 0,7% in het rood en ook de Russel 2000 index verloor 1,38%.
Ondanks lichte verliezen voor de Dow Jones op donderdag, lijken alle drie de grote indices de week met winst af te sluiten: de Dow en Nasdaq liggen op koers voor een stijging van circa 1%, terwijl de S&P 500 ongeveer 1,1% is gestegen. Futures op de drie indices noteerden vanochtend licht hoger.
De opmars wordt gedragen door een sterke kwartaalcijferperiode. Van de 155 bedrijven uit de S&P 500 die al rapporteerden, wist 83% de verwachtingen van analisten te overtreffen. Alphabet steeg gisteren met 1% na beter dan verwachte resultaten. Het aandeel ServiceNow ging zelfs met 4,2% omhoog op sterke kwartaalcijfers. Tesla-beleggers kregen echter een domper te verwerken, de tegenvallende resultaten lieten het aandeel ruim 8% lager sluiten.

Daarnaast versterken recente handelsakkoorden het marktsentiment. President Trump kondigde eerder deze week een “massive” deal met Japan aan, inclusief wederzijdse invoertarieven van 15%, en bereikte ook een voorlopig akkoord met Indonesië. Optimisme over aanstaande deals met de EU stuwt de verwachtingen verder op, zeker met het oog op de naderende deadline voor nieuwe Amerikaanse tarieven op 1 augustus.
Op macro-economisch vlak viel het aantal nieuwe werkloosheidsaanvragen mee: 217.000 tegen een verwachte 227.000, wat duidt op aanhoudende kracht op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd vielen de cijfers over nieuwbouwverkopen tegen en liet de industriële PMI een daling tot een zevenmaands dieptepunt zien.
De Federal Reserve komt volgende week bijeen. De markt verwacht geen renteverandering, maar de druk van president Trump op voorzitter Powell om te verlagen neemt toe. Tijdens een zeldzaam presidentieel bezoek aan het Fed-hoofdkantoor werd Powell publiekelijk tegengesproken over renovatiekosten, maar Trump verzachtte zijn toon nadien.
Na sluitingstijd waren er opvallende bewegingen in enkele aandelen: Paramount steeg bijna 2% na goedkeuring door de FCC van de fusie met Skydance Media. Intel (-4,6%) overtrof omzetverwachtingen en schoenenverkoper Deckers (+6%) verraste positief met sterke cijfers, vooral dankzij de merken Hoka en Ugg.
Azië: gematigd positief
De Aziatische markten toonden vrijdag een gemengd beeld. In Vietnam bereikte de VN-index met een stijging van 0,5% het hoogste punt in ruim drie jaar. Sectoren als energie en industrie trokken de kar, met uitschieters tot bijna 7% voor individuele aandelen. De Japanse beurs sloot echter 0,9% lager en ook de Hang Seng index ging met ruim 1% onderuit.
In Japan kwam de inflatie in Tokio uit op 2,9%, lager dan verwacht en een lichte daling ten opzichte van juni. Core-inflatie daalde eveneens. Deze cijfers gelden als leidende indicator voor het nationale cijfer en temperen de verwachtingen voor snelle verkrapping van het monetaire beleid.
Toch verwacht HSBC dat de Bank of Japan in oktober de rente verhoogt met 25 basispunten naar 0,75%, mede dankzij het stimulerende effect van de handelsdeal met de VS. De rentevergadering vandaag zal naar verwachting geen verandering brengen, maar de toelichting op de inflatie- en groeiprognoses wordt nauwlettend gevolgd.
India verwacht onderhandelingsruimte bij het sluiten van een handelsakkoord met de VS, waarbij het land mikt op voorkeurstarieven boven die van andere opkomende economieën. Dit optimisme onderstreept de geopolitieke verschuiving richting bilaterale deals in de Indo-Pacific regio.
Europa: lagere opening verwacht
De Europese markten zullen vandaag lager van start gaan. Futures op de DAX, CAC 40 en AEX staan circa 0,4% in de min. Donderdag eindigden de beurzen hoger, geholpen door optimisme na het rentebesluit van de ECB (handhaving op huidige niveaus), positieve bedrijfsresultaten en hoop op een handelsakkoord tussen de VS en de EU.
Op bedrijfsniveau staat Volkswagen in de schijnwerpers na het verlagen van de winstverwachting voor 2025. De Duitse autofabrikant boekte een winstdaling van 29% in het tweede kwartaal en verwacht nu een operationele marge van 4% tot 5%, tegenover eerder 5,5% tot 6,5%. Ook de omzetverwachting werd neerwaarts bijgesteld.
Olieprijzen stegen donderdag met circa 1% op hoopvolle signalen uit handelsbesprekingen en een sterke daling in Amerikaanse voorraden (-3,2 miljoen vaten). Brent sloot op $69,18 en WTI op $66,03. Beperkingen op Russische export vanuit havens in de Zwarte Zee en mogelijke sancties blijven het geopolitieke risico in de markt ondersteunen.
Beleggers kijken vanmiddag uit naar cijfers van onder meer Chevron, American Express. In de middag verschijnt ook het cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen. Daarnaast blijft de focus liggen op het handelsnieuws en andere geopolitieke ontwikkelingen.

Beursagenda
Vrijdag 25 juli | JPY – Tokyo basis CPI VS – Duurzame goederenbestellingen | 01:30 14:30 |
Gebruikte bronnen:
https://www.cnbc.com/2025/07/24/stock-market-today-live-updates.html
https://www.cnbc.com/2025/07/25/europe-stock-market-live-earnings-share-prices-ftse-100-stoxx-600.html
https://www.cnbc.com/2025/07/24/10-year-treasury-yield-trump-fed-visit-powell-independence-federal-reserve-bond-market.html
--- ---
--- (---%)Displaying the --- grafiek
Displaying today's chart